Opgebrand? Zo kom je er weer bovenop

Je kent het misschien wel: dat overwelmende gevoel van opgebrand zijn. Je werk voelt zinloos, je relatie is saai en zelfs het eten lijkt smakeloos. Het probleem is dat we vaak ongezond reageren op dit soort burnouts. We grijpen naar impulsieve oplossingen om ons (tijdelijk) beter te voelen, maar die leiden vaak tot spijt en kunnen je doelen nog minder bereikbaar maken.

Ik weet het uit ervaring. Ik heb twee ongezonde impulsen waar ik meestal spijt van heb:

  • Overeten: ik ga dan helemaal los met ijs of chocola om me ‘beter’ te voelen
  • Teveel geld uitgeven:  leven van maand tot maand, geld uitgeven dat ik eigenlijk niet heb, of veel te veel geld te spenderen aan boodschappen

Als de opgebrande gevoel voorbij is en ik me weer normaal voel, moet ik de puinhoop opruimen. Afhankelijk van hoe erg het is, kan dat me weer terugsturen naar een dip. Een vicieuze cirkel, dus!

Ik had er genoeg van en besloot om niet meer elke maand in zulke dips te zitten. Ik probeerde de volgende manieren om beter om te gaan met burnouts en ze werkten allemaal op de een of andere manier.

Wat zijn gezonde manieren om met een burnout om te gaan? Hoe kun je iets doen als je niet eens uit bed wilt komen? Hoe blijf je positief in een wereld vol negativiteit?

1. Investeer in een dankbaarheidsdagboek

Opschrijven waar je dankbaar voor bent kan je helpen om je huidige problemen in perspectief te plaatsen. Hoe slecht je situatie ook is, er is altijd iemand anders die graag in jouw schoenen zou staan. Schrijf elke dag op waar je dankbaar voor bent, zodra je uit bed komt of voordat je gaat slapen.

2. Nu is de tijd voor verandering

Je voelt je nu ongemakkelijk en dat kan de beste situatie zijn om iets te veranderen. Grote dingen gebeuren nooit binnen comfortzones. De meeste mensen maken geen veranderingen als alles goed gaat.

3. Verander je omgeving

Neem een ruimte in je huis en transformeer het. Verplaats meubels, hang nieuwe foto’s op, verander het kleurenpalet, etc. Dit geeft je iets om je op te focussen en een positief resultaat om van te genieten.

4. Probeer iets nieuws

Een nieuw recept, een nieuwe serie, een nieuw boek, een nieuwe wandelroute, etc. Er is altijd een beetje spanning bij het proberen van iets nieuws en het kan meteen plezier brengen.

5. Mediteer

Ja, echt! Meditatie is niet alleen voor yogaleraren, monniken en hippies. Iedereen kan het doen en het is geweldig. Er is een gratis app genaamd Insight Timer die je kunt downloaden. Kies hoe lang je wilt mediteren, kies ontspannende geluiden en volg een geleide meditatie.

6. Praat met iemand

Het kan je partner, je zus, je collega, een therapeut of een vreemde in de supermarkt zijn. Soms moet je gewoon je hart luchten en zeggen dat je moe, opgebrand, overweldigd, depressief of wat dan ook voelt.

7. Praat met jezelf

Hardop of op papier. Het erkennen van hoe je je voelt kan heel therapeutisch zijn. Deze gedachten zweven 24/7 in je hoofd en ze moeten worden vrijgelaten. Net als stress, als het niet wordt opgelost, kan het zich manifesteren in fysieke klachten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *