7 simpele tips om duurzamer te leven

Duurzaam leven is belangrijk. We belasten met onze manier van leven het milieu. En dat terwijl we de aarde nodig hebben: voor onze voeding, kleding, gezondheid en zelfs ons welzijn. De natuur komt steeds meer onder druk te staan. En dat is geen wonder, als je bedenkt dat we inmiddels al met 7 ½ miljard mensen zijn!

We kunnen allemaal onze verantwoordelijkheid nemen en dat hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Hier volgen 7 tips om energie, water en grondstoffen te besparen en te zorgen dat er minder afval in het milieu terecht komt.

  1. Deksel op de pan

Heel simpel: kook met de deksel op de pan. Zonder deksel verdampt er veel water en kost het meer gas of stroom om het aan de kook te houden. Met deksel verbruik je ruim 2 keer minder energie!

  1. Maak restjes eten op

Aansluitend op het koken: bereid niet teveel eten en als je teveel hebt, gebruik deze voor een andere lekkere maaltijd. Hier zijn allerlei smakelijke recepten voor te vinden.

  1. Voorkom waterverspilling bij het douchen

Een groot waterverbruik zorgt voor een lage grondwaterspiegel en watertekorten in de zomer. Gebruik een waterbesparende douchekop en houd in de gaten hoe lang je doucht. Het is zonde om gedachteloos onder de douche te staan, terwijl je kostbaar drinkwater weg laat stromen. Een timer kan een uitkomst zijn.

  1. Duurzame kleding in je kast

Let goed op wat voor kleding je koopt. De katoenindustrie is de meest vervuilende op de wereld. Wil je hier meer over weten, lees dan hier mijn blog over katoen. In plaats van kleding van katoen, kun je kiezen voor bamboe, hennep of linnen. Biologische katoen kan ook, maar voor katoen is enorm veel water nodig, en dat is ook bij biologische landbouw het geval.

  1. Verwarming lager

Hiermee bespaar je energie en help je je eigen portemonnee. Met een graadje minder (bijvoorbeeld van 20 naar 19) bespaar je 70 euro per jaar. Zorg dat je de kamerdeuren sluit. Draai ‘s nachts de kachel omlaag naar 15 graden en ook als je van huis bent. Ook daarmee bespaar je energie.

  1. Alternatieven voor waterflessen en koffiebekers

Wist je dat er jaarlijks 500 biljoen wegwerpbekers gemaakt worden? Een biljoen, dat is duizend miljard. Een ongelooflijke hoeveelheid. Het zou zeker schelen als we geen plastic koffiebekers meer gebruikten, maar herbruikbare. En er zijn mooie, praktische bekers op de markt. Schaf er een aan en neem die mee naar je werk, je uitstapje of een feestje. Doe dit ook met waterflesjes. Er zijn mooie duurzame flessen die nog beter zijn voor je gezondheid ook.

  1. Willen of nodig hebben?

In onze maatschappij is het inmiddels normaal dat bedrijven ons van alles aansmeren. Je wist niet eens dat je een Virtual Reality bril wilde, maar nu wil je hem wel. Of weer een nieuwe smartphone, een drone, een robot stofzuiger of die nieuwe bank. Reclames komen via websites en televisies onophoudelijk in beeld. Maar er is een verschil tussen willen en nodig hebben. Je oude smartphone werkt nog prima en extra spullen maken je echt niet gelukkiger. Volg niet de trends, volg je eigen hart. Ga mindful om met dingen kopen, ga uit van consuminderen. Dit helpt de wereld op vele vlakken.

Pas jij al enkele tips toe om duurzamer te leven? Ik heb wel geprobeerd de kachel lager te zetten, maar zelfs met dikke truien en fleecedekens had ik het de hele dag vreselijk koud. Wat ik wel kan is kort douchen en mijn eigen waterfles overal mee naar toe nemen. Zijn er nog andere handige tips om duurzaam te leven?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *